Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Jug Info

Leskovac

Одржана конститутивна седница Скупштине града Лесковца – Град Лесковац

Одржана конститутивна седница Скупштине града Лесковца - Град Лесковац
Podelite vest

Данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана конститутивна седница Скупштине града Лесковца.

Др сци. мед. Горан Цветановић је пети пут изабран за градоначелника Лесковца, док је за заменицу градоначелника поново изабрана др Лидија Димитријевић. За председника Скупштине поново је изабран мр Александар Ђуровић, за његовог заменика Оливер Антанасијевић. Секретар Скупштине ће бити Зоран Вукашиновић, његов заменик бити Владимир Бранковић.

Биографију др сци. мед. Горана Цветановића прочитала је заменица СНС одборничке групе Оливера Пешић.

За чланове Градског већа, на предлог градоначелника Цветановића, изабрани су, Бранкица Стаменковић магистар географије, Жарко Богатиновић дипломирани инжењер пољопривреде, Александар Пејчић др наука за област физичке културе и спорта, Јелена Миљковић мастер правник, Зоран Бранковић мастер инжењер грађевинарства, Александра Стојановић дипломирани филолог, Марија Рајковић мастер професор српског језика и књижевности, Горан Вукадиновић дипломирани економиста, Милан Пешић дипломирани економиста, Јована Ивановић мастер економиста и Љиљана Илић економиста у пензији.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у оквиру тачке за избор градоначелника, заменика градоначелника и чланове Градског већа представио резултате рада у претходним мандатима и говорио о плановима за наредни период. На самом почетку се захвалио суграђанима на подршци и казао да тим који је данас представио чине његови дугоговдишњи сарадници, те да очекује да заједничким снагама као и до сада, наставе да предано раде за добробит града, свих становника Лесковца и околине.

„Од изазова никада нисмо бежали, одлучно и спремно смо улазили у сваку битку, јер смо вођени вишим циљевима и надама. Надама да Лесковац може бити увек бољи, да наши суграђани могу живети боље, да у свом граду могу да одрастају, школују се, живе, раде, привређују, стварају породице, похађају школу у топлим учионицама, раде на плодним њивама и у савременим фабрикама,  отварају своје бизнисе, лече се у савременим условима…“

Започео је обраћање др Цветановић и осврнуо на све друштвене области и улагања у претходним годинама. Дотакао се неизоставних области и носећих стубова друштва, здравства и образовања и подсетио да је у току реконструкција болнице вредна 42 милиона евра, где је изведено 50% радова, а да је у претходном периоду уложено 5 милиона евра и нагласио да је у опрему попут мамографа, МРИ, рендгена, уложено око 3 милиона евра. О образовању је казао да је затечен дуг у износу од преко 208,4 милиона динара, да је за укупну суму образовања 2012. било издвајано 400 милиона, а сада је милијарду и 300 милиона, што је око 20% од укупног буџета, док је сада 400 милиона само за предшколско образовање и казао да је град Лесковац у 2019. започео праксу субвенционисања приватних вртића.

„Формирали смо Фонд за младе таленте, коју су неки други угасили, они који причају о перспективи, будућности о деци… Успели смо да Фонд за младе таленте обновимо и оснажимо. За више од једне деценије кроз наш фонд прошло преко 5300 деце и то је најбоље уложен новац свих. У текућој смао почели са реализацијом да деца која имају просек 10.00 у текућој школској години добију 100 хиљада динара. А на дан Светог Саве ове године, 37 деце је имало просек“ осврнуо се градоначелник Цветановић на пројекат за који истиче да је најпоноснији.

Део обраћања је посветио и буџету и отварању нових радних места града и казао:

„Пракса у претходним годинама и све што смо постигли је показатељ да знамо и умемо да радимо. Подигли смо издвајања за све области. Од 3,1 милијарде динара 2012. дошли смо до 6,8 милијарди динара. Немамо ниједан динар дуговања, ниједан кредит и све што смо планирали смо урадили јер водимо одговорну локалну политику

Године рада и залагања дале су резултате и по питању стопе незапослености, што јасно показују подаци надлежних институција. На крају 2012. године број незапослених био је 22.812 особа, а на крају 2023. износио је 11.732 лица, то је 11 хиљада људи. Имали смо проблеме. Џинси је напустио наш град, али сада на тој локацији Аунде запошљава 407 радника, више него Џинси када је напустио наш град. А очекујемо и да Еренли запосли 338 радника, тамо већ ради 100 радника.“

Дотакао се инфраструктуре, нагласио да је град Лесковац у претходном периоду уложио милијарду и 400 милиона динара и набројао многе саобраћајнице у граду и околним местима, подсетио на изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода, градског колектора и поново говорио о ОРИО пројекту, изградњи канализационе мреже у 16 насељених места. Казао да су републичке институције уложиле преко 3 милијарде динара у путеве чиме су реконструисани улази и излази из града и нагласио пројекат санације Сарајевског моста, моста ка Граову и приступних саобраћајница у износу од скоро 8 милиона евра.

Градоначелник Цветановић се у свом излагању осврнуо и на бројна улагања у области спорта, подсетио на повећања за финансирање спортских клубова, на изградњу дивног и велелепног стадиона, на област културе, награде наших институција културе, на улагања у област пољопривреде, те повећање буџета за наредну годину за субвенције на 101 милион динара.

Поменуо је и област социјалне заштите, говорио о реконструкцији Центра за социјални рад вредној 44 милиона динара, Установи за одрасле и старије са 62,2 милиона динара, о формирању и уређењу Сигурне куће у Лесковцу, те говорио о бројним мерама популационе политике: ауто-седишта за све бебе са територије града Лесковца, о увођењу накнаде породиљама да свака запослена породиља од Града добија 10.000 динара, а свака незапослена 20.000 динара, и назначио да је у текућој години тај износ увећан дупло – на 20.000, односно 40.000 динара. Родитељима свих ученика првог разреда пет година уназад се трошкови рефундирају за куповину уџбеника у износу од 6.000 динара, док сва деца чији су родитељи корисници новчане социјалне помоћи добијају бесплатне уџбенике током целог школовања, крајем прошле године је родитељима свих ученика од 2-8. разреда рефундиран део трошкова за куповину уџбеника и бројне друге, поменуо пакете за пензионере и социјално угрожене, важан знак пажње од стране локалне самоуправе.

На данашњој седници Скупштине града градоначелник Цветановић говорио је и о плановима:

„Планирамо да активно наставимо са рехабилитацијом коловоза на градским улицама и општинским путевима, да наставимо са уређењем тротоарских површина у центру Лесковца – на Булевару Ослобођења, како би имали комплетно сређене пешачке површине од железничке станице до раскрснице са улицом Јужноморавских бригада и Раде Кончар, уређење тротоара у насељу Сува река, у улици Пана Ђукића.  Планира се и следеће: санирање клизишта између улица Светозар Марковић и Делиградска у Лесковцу, реконструкција улице Владе Ђорђевића, изградња улица поред новог вртића у насељу Стара сточна пијаца, Слогина и Сијаринска, уређење улице Саве Ђорђевића у Бобишту, уређење простора Платоа Хисар у циљу презентовања културног наслеђа, изградња објекта месне заједнице у Горњем Крајинцу,“ – и додао да се планира наставак са изградње секундарне водоводне мреже за насеља у северном делу града и поречком крају, у западном и источном делу града, реконструкција водоводне мреже у улици Тома Костић у Братмиловцу, изградња водоводне мреже од Лесковца до Номанице, Злоћудова, Горњег и Доњег Крајинца, затим реконструкцију и због бројних хаварија у улици Омладинских бригада и улици Двадесет и друга у насељу Раде Жунић.

Додао је да ЈКП Топлана планира да настави са бројним пројектима попут замене котла на мазут новим гасним котлом, реконструкција дела прикључних топловода, набавка горионика, повезивање котла на гас… Он је додао да ће се наставити са радовима на другој фази реконструкције пијачног комплекса, као и простора код старе аутобуске станице који ће садржати зелени појас, бициклистичке стазе, паркинг простор, да створимо један прелепи парк где ће наши суграђани свих старосних доби уживати, од најмлађих до оних најстаријих, и навео бројне инвестиције у објекте школа, вртића, изградње спортских терена и уређење дворишта, реконструкцију и доградњу Дечјег диспанзера.

Говорио је и о улагањима у институције културе, храм Светог Симеона и других светиња.

Након што су градоначелник Цветановић, заменица градоначелника и сви чланови Градског већа добили исти број гласова, градоначелник Цветановић рекао је да се на станици живота ретко укаже прилика да се укрцате на воз, јер једном укрцати се на воз значи да сте имали много среће, помало знања, али много рада, зноја и енергије и додао да ретко ко има ту привилегију и част да учини пет пута у животу, да грађани дају поверење да пет пута стигнете на време.

„Знајући да имам доста среће, помало знања, али захваљујући вама, мом тиму, захваљујући свим људима и подршци коју имам од грађана Лесковца, то је била немогућа мисија. Још једном хвала свима вама који представљате грађане, нашим уваженим суграђанима, али ово је велика одговорност. Велика одговорност је и да се постигну недостижни циљеви, да се лествица дигне на већи ниво, да у сваком новом мандату будемо што успешнији и бољи. Хвала коалиционим партнерима који ће заједно са нама да јуре и стигну тај воз и да стигнемо на циљ, а то је бољи и квалитетнији живот грађана. Још једном велико хвала свима вама.“

Pročitajte i druge vesti

Vesti

Podelite vestKako portal Srbija jug info ekskluzivno saznaje advokatskom timu Predraga Koluvije vlasniku imanja „Jovanjica“ i prvooptuženom za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala...

Lokal

Podelite vestРЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД  ВРАЊЕ ГРАДСКА  УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗА УРБАНИЗАМ, ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ, КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ у складу са чланом 63....

Lokal

Podelite vestПоводом предстојећих новогодишњих празника председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић, упутио је честитку својим суграђанима са жељама за добро здравље и...

Lokal

Podelite vestГИС Врање ГеоПортал објављује просторне податаке у групи ПДР БУНУШЕВАЦ – БУНУШЕВАЦ 2 – БУНУШЕВАЦ 3 – БУНУШЕВАЦ 4 Овај сет података садржи...

Lokal

Podelite vestУ понедељак, 8. јануара, у позоришту ,,Бора Станковић“ биће одржан Божићни концерт Градског мешовитог хора са оркестром и дечијег хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“....

Lokal

Podelite vestНа репертоару врањског театра у петак, 22 децембра, у 19 сати на вечерњој сцени је Јавни час ,,Хајде да се играмо – Наших...

Izdvojene priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Lokal

Podelite vestНа основу Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину („Службени гласник РС”, број 92/23), а у вези са Уредбом о условима и...

Lokal

Podelite vestПоводом обележавања 31. jануара, Дана града, Град Врање и Културно-образовни центар Врање расписали су Литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао...

Lokal

Podelite vestИвана Тасић, рођена је Врањанка. У родном граду завршила је основну школу, Гимназију и Учитељски факултет, на коме је 2018. одбранила и докторску...

Lokal

Podelite vestОгранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом. Због тога ће у...

Lokal

Podelite vestОво је прича о Стефану Здравковићу, талентованом младом Врањанцу, који је на музичку сцену Србије и региона закорачио крупним корацима. Наиме, својом песмом...

Lokal

Podelite vestКомисија за очување и заштиту споменика, назива улица и културно –историјских и традиционалних вредности Града Врања, на седници одржаној данас, разматрала је Предлог...

Lokal

Podelite vestГрадска изборна комисија саопштила је и прве прелиминарне резултате за парламентарне изборе. Од укупно 106 бирачких места на територији града Врања обрађена су...

Lokal

Podelite vestУ четвртак, 28. децембра, Огранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом....

Lokal

Podelite vestУ оквиру програма Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на териториjи Републике Србиjе, данас...

Lokal

Podelite vestУ уторак, 26. децембра, са почетком у 19 сати, у Галерији Народног универзитета у Врању биће отворена изложба радова ,, Летњи атеље 2023”....