Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Jug Info

Leskovac

Градоначелник Цветановић: Наставили смо да Лесковац чинимо све бољим местом за живот – Град Лесковац

Градоначелник Цветановић: Наставили смо да Лесковац чинимо све бољим местом за живот - Град Лесковац
Podelite vest

У сали Скупштине града градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је представио резултате остварене у првих 100 дана од како је преузео одговорност руковођења градом у петом мандату.

Градоначелник Цветановић је на почетку свог излагања поменуо да је један од најважнијих приоритета, и у овом мандату наставак развоја позитивне пословне климе.

“Потврда нашег рада на том пољу стигла је средином фебруара текуће године. Британска публикација ФДИ окарактерисала је Лесковац као град најпривлачнији инвеститорима од укупно 330 градова читаве Европе.

Трудили смо се да у годинама за нама привучемо нове инвестиције и створимо подстицајно окружење за предузетнике да створимо нова радна места и јачамо економску основу нашег града. У ових 100 дана, колико траје актуелни мандат, обишли смо турску компанију Еренли и локалног инвеститора Статовац чији објекти су никли поред британског Аптива, прве компаније која је оживела Зелену зону у нашем граду. Циљ нам је био да нашим суграђанима представимо успешан рад локалног привредника, као и да се јавност упозна са почетком рада компаније Еренли која сада запошљава 100 радника.

Одговорно и предано се трудимо да нашим грађанима понудимо могућност избора послодавца, те је у марту месецу организован од стране Националне службе филијале у Лесковцу Сајам запошљавања је омогућио презентацију радних позиција и нова радна места за наше суграђане. Понуђено је 571 радно место од стране 31 послодавца. Тренутни број незапослених, закључно са прошлим месецом, на евиденцији Националне службе за запошљавање је 11.500 лица.“

Градоначелник је истакао и да су уложена значајна средства у побољшање инфраструктуре нашег града.

„У протеклом периоду завршени су радови на Хисарском путу, последња деоница у дужини од 725 метара уређена је са 16,5 милиона динара. Завршена је и трим стаза на Хисару (1,8 милиона динара), зато сада сви посетиоци ове наше прелепе оазе нашег града до врха могу поред уређеног пута стићи и поменутом стазом.

Вршена је и редовна рехабилитација путева и за те намене град је издвојио 28,4 милиона динара. Завршени су радови на делу коловоза Поречка улица и улица Милана Момчиловића, саобраћајнице у Губеревцу, уређење тротоара у улици Боре Станковића, рехабилитација дела коловоза од Доње Слатине ка Рајном пољу, на путу Драшковац – Пуковац, пут ка Шарлинцу, Богојевце – Злокућане, Богојевце – Горња Локошница, деоница према Доњој Локошници, на путу Лесковац –Грделица, деоница пута од Вучја према Хидроелектрани и на путу Бунушки Чифлук према Жабљану, путу ка Разгојни, затим Разгојна – Грданица –Смрдан, Величковци – Дрћевац пут у Бадинцу. Укупно је рехабилитовано 4,8 километара пута. Град Лесковац је уложио и 13,6 милиона динара у изградњу водоводне мреже у Паликући и улици Милутина Смиљковића укупне дужине 4.101 метар. Започети су и радови на изградњи секундарне водоводне мреже у Печењевцу дужине скоро 10 хиљада метара и вредности 28,6 милиона динара. Изведена је и реконструкција водоводне мреже у Норвежанској улици дужине 320 метара и вредности око 10 милиона динара. У Делиградској улици изграђен је потпорни зид ради превенције стварање клизишта. Зид је дужине 21 метар, висине 5,2 метра у висини, у шта је Град уложио 13,1 милион динара.“

На данашњем дешавању говорило се и о радовима на Орио пројекту, као и о реконструкцији лесковачке болнице.

„Првих 100 дана петог мандата обележио је и почетак извођења радова на изградњи канализационе мреже у 16 насељених места за 20.000 еквивалената, односно са реализацијом ОРИО пројекта. Започело се крајем фебруара, када су временски услови то дозволили. Тренутно се радови се изводе у 11 насеља и то у Доњој Јајини, Рудару, Богојевцу, Навалину, Доњем Синковцу, Горњем Синковцу, Горњем Трњану, Доњем Трњану, Власу, Свирцу, Турековцу. До сада укупно је изведено 14.459 метара фекалне канализационе мреже за мање од 100 дана. Вредност инвестиције је, као што знате 18 милиона евра, 10 милиона евра Влада РС, 8 милиона донација Влада Холандије.

Радови на реконструкцији једног крила главне зграде болнице завршени су и представљају важан корак ка стварању бољих услова за лечење свих наших суграђана, као и свих становника Јабланичког округа који гравитирају лесковачкој болници скоро 250 хиљада људи. Лесковац је на рачун ове установе пребацио републичка средства у износу од 135 милиона динара ради измирења обавеза за набавку магнетне резонанце која је сада, први пут, од почетка употребе ове методе доступна пацијентима наше болнице, не само Јаблиничког округа, већ и другим окрузима, Врању, КиМ.

Друга фаза реконструкције главног објекта болнице укупне је вредности 42 милиона евра (прва фаза је била 5 милиона евра). Наша болница ће бити једна од најмодернијих болница у Србији која ће пружити најквалитетнију негу како интензивну, полуинтензивну, али и могућност смештања пацијената у апартманима: једнокреветним, двокреветним и понегде трокреветним апартманима. Поред тога болница неће више загађивати околину јер мења систем грејања и прелази на гас.

Подсетио бих да смо обезбедили 2 скенер апарата, 2 рендген апарата у вредности од 1.650.000 евра, толико је коштала и поменута магнетна резонанца, мамограф 300.000 евра.“

„У току је пројекат изградње пијаце односно друге фазе изградње комбиновано зелено-робне пијаце. Радови су вредни 38,9 милиона динара. По овом уговору изводе се радови на изградњи објекта број 5, површине 340m2, изградиће се 12 локала.

Побољшавају се услови живота на територији града уз поштовање аспекта заштите животне средине, с тим у вези Град Лесковац, Србијагас и Расина Енергогас потписали Уговор о пословнотехничкој сарадњи који се односи на наставак гасификације града Лесковца. Инвестиција је вредна 50 милиона евра, и биће финансирана на период од 10 до 12 година у сарадњи са стратешким партнером. Очекује се да у наредне 3 до наредних 5 година у потпуности буде извршена гасификација Лесковца.“

Поменуо је и радове ЈугоросГаз-а који се изводе у граду и казао да се раде гасоводи за индустрију, домаћинства и комуналне потрошаче и истакао да капитал ове компаније износи преко 105 милиона 520 хиљада долара.

Говорио је и о бројним игралиштима и теретанама на отвореном које су играђене у претходних 100 дана, док је говорећи о области образовања истакао:

„Улагање у образовање и побољшање услова за учење и рад у нашим образовним институцијама остаје један од приоритета  и у наредном временском периоду. Током првих сто дана настављена је реализација планова предвиђених буџетом за 2024. годину који за образовање износи преко милијарду и 400 милиона динара, а оно што планирамо, ми и реализиујемо.

Поменућу само неке од изведених радова који су били скромни за ових 100 дана, и сигуран сам да смо могли више и да ћемо урадити више: изградња ограда у школама Ђура Јакшић у Свирцу, Радоје Домановић у Горњем Крајинцу и Никола Скобањић у Горњем Трњану, пресвлачење спортског терена у матичној школи у Турековцу, санација школске зграде у ОШ Бранко Радичевић у Доњем Бријању, санација подова у ОШ Вук Караџић у Бобишту и Бора Станковић у Богојевцу, побољшање санитарно-хигијенских услова  у ОШ Коста Стаменковић и Школи за текстил и дизајн, промена и унапређења система грејања у школама ОШ Васа Пелагић, Светозар Марковић и Милутин Смиљковић у Прибоју, као и набавка опреме за образовање за неколико основних и средњих школа.“

Градоначелник Цветановић је данас поменуо своје сараднике, поручио окупљенима у сали да сви као тим заслужују аплауз, поменуо је коалиционе партнере и опозиционе представнике који су присуствовали презентацији уз напомену да од њих очекује да подрже добро и критикују оно што није.

Истакао је и да Лесковац треба да буде поносан што је Универзитет у Нишу имао четири декана из Лесковца, од 11 факулета, као и да на понос Лесковчанима иде чињеница да се очекује да редовни професор Технолошког факулета у Лесковцу Јован Степановић буде постављен за ректора нишког Универзита.

Градоначелник Цветановић говорио је и о бројним дешавањима у граду, културним, спортским, те поменуо недавни Сајам туризма на ком су промовисане лепоте Лесковца, када је и председник Александар Вучић посетио лесковачки штанд. Говорило се и о подели уговора лесковачким удружењима, концертној дворани.

„Остварили смо значајне кораке ка побољшању услова у областима социјалне заштите, информисања, културе, спорта – уговоре спортистима смо уручили међу првима у Србији, почетком године, кроз уручење уговора и опредељена средства за пројекте који ће омогућити бољу подршку нашим грађанима у овим важним сегментима живота. За све наведено укупно је издвојено 273 милиона динара. Спортистима смо до сада исплатили две рате (126,8 милиона динара), за удружења социјалне заштите једну рату (10,8 милиона динара), а данас је извршена исплата прве транше за уговоре из области јавног информисања (14,8 милиона динара) и за уговоре из области културе (7,5 милиона динара), што сам хтео да исплатимо данас на 100 дана представљања резултата, јер људи који раде су то и заслужили.

На помен културе, морам се осврнути на потписивање уговора о реализацији, управљању и финансирању појединачног пројекта Адаптација и пренамена некадашњег Дома војске у Лесковцу у мултифункционалну Градску концертну дворану и Музичку школу из средстава Банке за развој Савета Европе.“

„Како би све наведено било успешно реализовано било је потребно доносити важне одлуке и законски омогућити да град функционише. С тим у вези одржано је седам седница Градског већа, као и две седнице Скупштине града и захвалност с моје стране члановима Градског већа и одборницима“ – рекао је градоначелник Цветановић и говорио о важним документима који су усвојени на седницама, попут Одлуке о давању сагласности на коначни Нацрт Јавног уговора о давању коцнесије за обављање комуналне делатности линијског превоза путника у градском и приградском саобраћају, подсетио на повлашћене категорије у вези са превозом, затим Средњорочни план града Лесковца за период од 2024-2026. године, Програм енергетске ефикасности 2024-2026. године…

„Данас када обележавамо првих 100 дана петог мандата, у сусрет сутрашњем Међународном дану породице, истакао бих да наш Лесковац није само место на мапи, нису само зграде, путеви, радови… Наш Лесковац је велика, разнолика и дивна породица и зато сам срећан што сам део овог тима, ове велике породице, што су огромна дела иза нас – болница, Центар за социјални рад, Установа за одрасле и старије, Сигурна кућа и многе друге установе, и то је добра подлога за будуће генерације. Сви заједно делимо радости и туге, славимо успехе и превазилазимо изазове заједно. Управо то чини наш град посебним. Сваки суграђанин је важан део те приче. Баш као што у породици бринемо једни о другима, тако и у нашем граду тежимо да створимо окружење у којем свако може да расте и развија се. Уважени суграђани хвала вам на поверењу које сте нам пружили. Наставићемо да предано радимо како бисмо оправдали ваше поверење и наставили са позитивним променама у нашем Лесковцу,“ – казао је.

Своје обраћање градоначелник је завршио подсећањем на рад у претходним мандатима:

„У првом мандату затекли смо дуг од две милијарде динара, када смо се кандидовали за други, нисмо имали дела, све време смо враћали дугове. Грађани су нам дали подршку зато што су видели да имамо енергију у жељу да се боримо. Зато нашим суграђанима дугујемо велику захвалност и шансу да наставимо многе пројекте попут уређења концертне дворане, да направимо башту у ЛКЦ-у, да бар направимо финансијки план за изградњу нове библиотеке, да завршимо пут Лесковац – Бојник, да разговарамо са пољопривредницима који не виде проблем у граду, који знају сва наша улагања у Свирцу и признају да смо ми испунили све што је потребно, али се поново нама обраћају. Оно што нас карактерише је да не бежимо од одговорности. Имали смо проблема и са месним заједницама а ја сам оптимиста поводом завршетка тих ситуација. Само склањањем препрека може се постићи успех, јер се људи познају само по делима, а наш тим има дела, зато свима вама хвала и хвала грађанима који нас подржавају, као и свима онима који нас не подржавају, зато што нас подстичу да будемо бољи и ефикаснији.“

https://www.youtube.com/live/Asb8R6Ak6wo?si=NFIzAh1EvZOdlvog

Pročitajte i druge vesti

Vesti

Podelite vestKako portal Srbija jug info ekskluzivno saznaje advokatskom timu Predraga Koluvije vlasniku imanja „Jovanjica“ i prvooptuženom za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala...

Lokal

Podelite vestРЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД  ВРАЊЕ ГРАДСКА  УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗА УРБАНИЗАМ, ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ, КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ у складу са чланом 63....

Lokal

Podelite vestПоводом предстојећих новогодишњих празника председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић, упутио је честитку својим суграђанима са жељама за добро здравље и...

Lokal

Podelite vestГИС Врање ГеоПортал објављује просторне податаке у групи ПДР БУНУШЕВАЦ – БУНУШЕВАЦ 2 – БУНУШЕВАЦ 3 – БУНУШЕВАЦ 4 Овај сет података садржи...

Lokal

Podelite vestУ понедељак, 8. јануара, у позоришту ,,Бора Станковић“ биће одржан Божићни концерт Градског мешовитог хора са оркестром и дечијег хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“....

Lokal

Podelite vestНа репертоару врањског театра у петак, 22 децембра, у 19 сати на вечерњој сцени је Јавни час ,,Хајде да се играмо – Наших...

Izdvojene priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Lokal

Podelite vestПоводом обележавања 31. jануара, Дана града, Град Врање и Културно-образовни центар Врање расписали су Литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао...

Lokal

Podelite vestНа основу Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину („Службени гласник РС”, број 92/23), а у вези са Уредбом о условима и...

Lokal

Podelite vestИвана Тасић, рођена је Врањанка. У родном граду завршила је основну школу, Гимназију и Учитељски факултет, на коме је 2018. одбранила и докторску...

Lokal

Podelite vestОгранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом. Због тога ће у...

Lokal

Podelite vestОво је прича о Стефану Здравковићу, талентованом младом Врањанцу, који је на музичку сцену Србије и региона закорачио крупним корацима. Наиме, својом песмом...

Lokal

Podelite vestКомисија за очување и заштиту споменика, назива улица и културно –историјских и традиционалних вредности Града Врања, на седници одржаној данас, разматрала је Предлог...

Lokal

Podelite vestГрадска изборна комисија саопштила је и прве прелиминарне резултате за парламентарне изборе. Од укупно 106 бирачких места на територији града Врања обрађена су...

Lokal

Podelite vestУ четвртак, 28. децембра, Огранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом....

Lokal

Podelite vestУ оквиру програма Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на териториjи Републике Србиjе, данас...

Lokal

Podelite vestУ уторак, 26. децембра, са почетком у 19 сати, у Галерији Народног универзитета у Врању биће отворена изложба радова ,, Летњи атеље 2023”....