Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Jug Info

Leskovac

На почетку нове школске године одржан традиционални састанак градоначелника Цветановића са директорима школа и представницима просветних институција – Град Лесковац

На почетку нове школске године одржан традиционални састанак градоначелника Цветановића са директорима школа и представницима просветних институција - Град Лесковац
Podelite vest

Данас, на почетку нове 2024/2025. школске године, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је поново одржао састанак са директорима школа и представницима просветних институција на територији града Лесковца.

Састанку су присуствовали мр Бранкица Стаменковић члан Градског већа задужена за образовање, начелник Градске управе Милош Цветановић, представници школске управе, синдиката просветних радника, актива директора, државне и приватних предшкослких установа ЦСУ, као и други просветни радници и надлежни у Градској управи.

На самом почетку састанка приказан је филм са ученицима који су у претходном периоду остварили значајне резултате, док су градоначелниково обраћање пратили слајдови са приказаним инвестицијама у области образовања у периоду између септембра прошле године и данашњег дана. На почетку обраћања градоначелник Цветановић је свима пожелео успешну школску годину, истакао да је образовање кључни стуб друштва, један од ослонаца на којем градимо будућност наше деце, нашег града, као и читаве земље.

На почетку обраћања градоначелник Цветановић је свима пожелео успешну школску годину, истакао да је образовање кључни стуб друштва, један од ослонаца на којем градимо будућност наше деце, нашег града, као и читаве земље.

„Наша посвећеност образовању је неупитна!“ нагласио је градоначелник Цветановић на почетку обраћања и говорио о издвајањима за ову област:

„У текућој, 2024. години определили смо 1.486.628.000.000 динара, што представља 21,3% од укупног буџета града Лесковца. Свесни сте издвајамо значајна средства у односу на период преузимања одговорности када је сума износила само 400 милиона динара, значи милијарду динара више издвајамо данас. Не желимо да постављамо горњи лимит када је образовање у питању.

Зашто? Зато што ценимо ваш рад, рад просветних радника, има непроцењиву вредност.“

Говорећи о улагањима у претходних годину дана, градоначелник Цветановић данас је поменуо крупне инвестиције, као и оне мањег финансијског улагања, али важне за рад и функционисање једне школе или издвојеног одељења у неком од околних места, вртића…

Представљање је започето инвестирањем у Предшколску установу за коју је опредељено 577,4 милиона динара: „Између два септембра почели смо радове на изградњи вртића у МЗ Моша Пијаде. Инвестиција која се реализује путем пројекта „Инклузивно предшколско образовање и васпитање“ вредна је 122,8 милиона динара за изградњу и још 11 милиона динара колико је потребно за опрему да може објекат да функционише. Објекат ће имати смештајни капацитет од 120 места. Завршетак радова на овом објекту очекујемо до краја текуће године.

Када се говори о изградњи нових вртића у оквиру ПУ Вукица Митровић подсетићу вас да сам лично отворио вртић Цврчак 2008. године који је капацитета 160 места, као и вртић Звончица 2014. године, капацитета 70 места. Подсетићу вас да је последњи вртић отворен 1997. године и то вртић Бубамара у Братмиловцу. Дакле од 1997. до 2008. године није отворен ниједан вртић.

У време наше одговорности отворене су и три разиграонице, програми боравка деце у трајању од 4 сата и то: у МЗ Моша Пијаде, Брестовац и Винарце. У њима борави 75 деце старости од 3 до 5,5 година“,  казао је градоначелник и додао да у објектима приватних предшколских установа борави 454 малишана и да је ове године за ту намену опредељено је 124 милиона динара. Након обраћања градоначелник им је уручио нове уговоре о суфинансирању.

Подсетио је да је идеја о суфинансирању предшколских установа потекла од њега и да је она најпре наишла на критике када се нико није јавио, а потом су критике усмерене ка броју отворених приватнох вртића и нагласио да овај начин рада ствара конкуренцију која побољшава рад како у државној тако и приватним установама.

Представљајући инвестиције у школске објекте подсетио је градоначелник Цветановић на енергетску санацију објекта у Манојловцу, реновинању објекта у Навалину, објекта у Живкову, Брејановцу, уређење школског објекта у Губеревцу, уређење просторија Музичке школе, као и решавање имовинско правних односа да школа може да функционише.

Осврнуо се и на проблеме са којима се суочавала Медицинска школа у Лесковцу и подсетио да је обај наслеђени проблем решен у току текуће године те да су извођачима радова из 2005. године исплаћене две рате од укупно четири колико је договорено потписаним споразумом, са преко 66,2 милиона динара. Подсетио је да се пожар на школи догодио 2005. године, да је школа уређена, не баш квалитетно и скупо, да је Министарство просвете тревало да исолати 80% вредности радова и да је град имао судску пресуду и да нема обавезе. Међутим систем СПИРИ је условио град да изврши исплату дуга од 180 милиона динара и подсетио да је дуг смањен за 60 милиона динара.

Обраћајући се лично директорима градоначелник Цветановић је упутио молбу и захтев да воде рачуна о односу са колегама, да личне сукобе не пројектују на посао и нагласио да су они одговорни за све што се дешава у школи, као што је он одговоран за град и да то са собом носи да се некада решавају проблеми који су наслеђени и да има много амбициозних и образованих људи који могу преузети одговорност.

Поменути су радови на изградњи Старап центра вредни преко 85 милиона динара, а неизоставни део приликом представља улагања у образовање је и подршка талентованим младим Лесковчанкама и Лесковчанима. С тим у вези градоначелник је и овога пута говорио о фонду за младе таленте и осталим погодностима које град Лесковац обезбеђује за младе.

„Као први градоначелник града Лесковца формирао сам Канцеларију за младе, неки су то уништили, наредно руководство, али грађани су нам вратили одговорност па смо поново формирали  фонд и наставили подршку младим талентима – 165,5 милиона динара и то је најбоље уложен новац из буџета града, и награђено је импозантно 5300 младих, организовао журку за мале матуранте по пети пут на којој су и овога пута уручене бицикле ученицима генерације. У овој години организована је десета јубиларна екскурзија за Вуковце средњих школа, која је постала озбиљна традиција“ – казао је.

На данашњем састанку истакнуто је да је из буџета града Лесковца опредељено 85 милиона динара као мера подршке родитељима ученика основних школа за суфинансирање набавке уџбеника за све разреде. Родитељи од данас могу да поднесу захтеве за исолату новца. Поред тога подсећено је да град и ове године поклања ранчеве свим првацима и да је за те намене опредељено 4 милиона динара. Директори су све ранчеве преузели након састанка, док су у ОШ у Вучју подељени приликом посете првака.

„Од ове године увели смо повлашћени превоз који ће имати сви ученици основних школа, ученици средњих школа са просечном оценом 5.0, као и сви запослени у систему образовања. Замолио бих надлежно одељење да пусти распоред линија медијима.“

„Поставили смо високе циљеве и то карактеристика већ годинама уназад за образовање. Када је реч о будућим инвестицијама, спремни су пројекти са свим неопходним дозволама за реконструкцију школских објеката за школе Аца Синадиновић у Предејану, Вожд Карађорђе у Лесковцу, Туристичко угоститељска школа у Лесковцу, Школа за основно и средње образовање у Лесковцу и са њима смо аплицирали код Министарства за јавна улагања. Наш део посла смо урадили.

Комплетну пројектно-техничку документацију и дозволе имамо и за следеће пројекте, централно грејање у школи у Орашцу, реконструкцију објекта школе у Белановцу, партерно уређење школе Вук Караџић у Лесковцу и Хемијско-технолошке школе. Наставићемо и са текућим одржавањем школских зграда кроз повећање стандардда, односно, санацију тоалета  (у Братмиловцу, Грабовници, Школе за текстил и дизајн, Коста Стаменковић, Васа Пелагић), санацију подова (Светозар Марковић, школе у Винарцу, средње школе у Вучју, издвојеног одељења у Бобишту…)“ – казао је данас градоначелник Цветановић говорећи о плановима.

Честитао је реизбор директорима појединих школа, као и значајне јубилеје које одређене школе обележавају ове године и закључио:

„Данашњи, као и претходни састанци, су прилика за размену идеја и предлога како бисмо унапредили образовни систем и учинили га још ефикаснијим.

Хвала вам на вашем труду и посвећености у образовању наше деце. Град Лесковац је ту да вас подржи и заједно ћемо наставити да улажемо у будућност наше заједнице. Још једном вам желим успешну школску годину и радујем се наставку сарадње.“

На крају обраћања представницима приватних предшколских установа уручени су уговори о суфинансирању и реч је дата присутним просветним радницима.

На састанку су се обратили начелница школске управе Марина Илић која је рекла да је ове године на територији Лесковца уписано 1157 првака, председник синдиката просветних радника Александар Николић који је говорио о активностима синдиката. Председници актива средњих и основних школа, Данко Данковић и Дејан Цакић истакли су пдличну сарадњу са локалном самоуправом захваљујући чему је квалитет образовања у Лесковцу подигнут на много виши ниво.

Марија Ракић, помоћник директора ПУ Вукица Митровић говорила је о радовима у вртићу у Грделици и истакла да је одржан састанак са родитељима деце где је договорена динамика радова.

Марија Савић директорка Медицинске школе поново се захвалила на решавању проблема који је трајао 18 година и нагласила да је школа ипак имала инвестиције и поред блокаде.

Јовановић Миодраг директор школе 11. октобар је упознао јавност са проблемом са којим се школа суочава због фирме која је својевременопроизводила таблице и нагласио да ће бити потребно укључивање надлежних органа како би се предузеле мере и исти решио имајући у виду да ће и средње школе бити у систему спири.
Биљана Миљковић из музичке школе се поново захвалила на свој подршци коју ова установа добија од стрране градоначелника Цветановића и града и подсетила да је у току решавање уређења концертне дворане, што је градоначелник омогућио и нагласила да је то велики корак за град Лесковац.
Анђела Костић Минић је говорила о раду Центра за стручно усавршавање у образовању.
Станко Ранђеловић се захвалио на лепим жељама за одлазак у пензију и поручио да је имао одличну сарадњу са градоначелником, градом, али и свим колегама директорима.
Горан Гроздановић директор основне школе у Манојлову је након градоначелника подсетио на улагања у објекат поменуте школе.
Директор Школе за текстил и дизајн Бојан Стевановић је казао да 20 година ради у школи и да и том периоду није било већих инвестиција него сада.
И име приватних предшколских установа обратила се Ивана Цонић иу ПУ Биберче која је истакла да подршка локалне самоуправе приватним вртићима много значи и да се сви труде да што боље раде са децом.
Декан Технолошког факултета проф. др Драгиша Савић се захвалио на позиву да учествује у састанку и казао да му много значи сарадња са основним и средњим школама, као и градом Лесковцем, подсетио да су организоване три манифестације „Са технологијом на ти“ и да је изууетно важно формирање Стартап центра.

Pročitajte i druge vesti

Vesti

Podelite vestKako portal Srbija jug info ekskluzivno saznaje advokatskom timu Predraga Koluvije vlasniku imanja „Jovanjica“ i prvooptuženom za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala...

Lokal

Podelite vestРЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД  ВРАЊЕ ГРАДСКА  УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗА УРБАНИЗАМ, ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ, КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ у складу са чланом 63....

Lokal

Podelite vestПоводом предстојећих новогодишњих празника председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић, упутио је честитку својим суграђанима са жељама за добро здравље и...

Lokal

Podelite vestГИС Врање ГеоПортал објављује просторне податаке у групи ПДР БУНУШЕВАЦ – БУНУШЕВАЦ 2 – БУНУШЕВАЦ 3 – БУНУШЕВАЦ 4 Овај сет података садржи...

Lokal

Podelite vestУ понедељак, 8. јануара, у позоришту ,,Бора Станковић“ биће одржан Божићни концерт Градског мешовитог хора са оркестром и дечијег хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“....

Izdvojene priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Lokal

Podelite vestНа репертоару врањског театра у петак, 22 децембра, у 19 сати на вечерњој сцени је Јавни час ,,Хајде да се играмо – Наших...

Lokal

Podelite vestНа основу Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину („Службени гласник РС”, број 92/23), а у вези са Уредбом о условима и...

Lokal

Podelite vestПоводом обележавања 31. jануара, Дана града, Град Врање и Културно-образовни центар Врање расписали су Литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао...

Lokal

Podelite vestИвана Тасић, рођена је Врањанка. У родном граду завршила је основну школу, Гимназију и Учитељски факултет, на коме је 2018. одбранила и докторску...

Lokal

Podelite vestОгранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом. Због тога ће у...

Lokal

Podelite vestОво је прича о Стефану Здравковићу, талентованом младом Врањанцу, који је на музичку сцену Србије и региона закорачио крупним корацима. Наиме, својом песмом...

Lokal

Podelite vestКомисија за очување и заштиту споменика, назива улица и културно –историјских и традиционалних вредности Града Врања, на седници одржаној данас, разматрала је Предлог...

Lokal

Podelite vestГрадска изборна комисија саопштила је и прве прелиминарне резултате за парламентарне изборе. Од укупно 106 бирачких места на територији града Врања обрађена су...

Lokal

Podelite vestУ четвртак, 28. децембра, Огранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом....

Lokal

Podelite vestУ оквиру програма Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на териториjи Републике Србиjе, данас...

Lokal

Podelite vestУ уторак, 26. децембра, са почетком у 19 сати, у Галерији Народног универзитета у Врању биће отворена изложба радова ,, Летњи атеље 2023”....