Connect with us

Hi, what are you looking for?

Srbija Jug Info

Politika

Vučić u Parizu: Predsednik završio sastanak sa Laršeom, večeras susret sa Makronom

Vučić u Parizu: Predsednik završio sastanak sa Laršeom, večeras susret sa Makronom
Podelite vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

17.33 Vučić nakon sastanka sa Laršeom: Nastavljamo da jačamo strateško partnerstvo 

Aleksandar Vučić sastao se, tokom zvanične posete Republici Francuskoj, sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

– Hvala na izuzetno lepom dočeku predsedniku francuskog Senata Žeraru Laršeu sa kojim sam razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evropskom putu naše zemlje, regionalnim i globalnim pitanjima. Nastavljamo da intenzivno jačamo strateško partnerstvo i saradnju utemeljene na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju – napisao je predsednik na Instagramu.

16.30 Vučić stigao u Senat, sledi sastanak sa predsednikom Senata Laršeom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Senata u Parizu, gde ga je dočekao predsednik francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta, Žerar Larše.

Predsednik Vučić prisustvovaće smotri stroja, zajedno sa predsednikom Senata Laršom, nakon čega će njih dvojica imati sastanak.

Po završetku sastanka, predsednik Vučić upisaće se u knjigu počasnih gostiju.

Posle sastanka u Senatu, predsednika Vučića imaće susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom od 20 časova u Jelisejskoj palati, kada se očekuje i zajednička konferencija za medije Vučića i Makrona.

16.03 Doček predsednika Srbije ipsred Senata

13.13 Potpisan memorandum o strateškoj saradnji s Francuskom elektroprivredom u Parizu

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoroccni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeniccne tehnologije potpisan je danas u Parizu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandum su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor EDF Luk Remon.

Printskrin: Tanjug.rs

11.47 Počeli važni sastanci

– Danas je za našu zemlju važan dan, i kroz mnoge stvari to možete da vidite. Počeli smo sa važnim sastancima od suštinskog značaja za našu zemlju. Posle ceremonije ispred “Invalida” i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, što je važno za nas, ali i našim francuskim domaćinima, imali smo sastanke sa predstavnicima “Daso” grupe, gde smo pričali i o “Rafalima”. Nadam se da ćemo finalizirati sve do večeras. Imamo jedno ili dva pitanja koja nismo zaključili, ali verujem da ćemo to uraditi do poslepodneva. To bi značilo ogromnu novu snagu za našu zemlju, i neuporedivo veću budućnost za naše građane, rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, slede sastanci sa kompanijom EDF i dodao da je to značajno za ulaganja u energetiku.

– To je francuska kompanija za proizvodnju, prenos, trgovinu električnom energijom, jedna od najvećih u svetu, a najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, dakle broj jedan kompanija. Oni su prošle godine imali dobit od 139,7 milijardi evra i sa njima razgovaramo i o tome kako da dobijemo njihovu ekspertizu po brojnim pitanjima, kako da i na koji način radimo i zajednički da radimo u budućnosti od hidroelektrana do nuklearnih elektrana, jer vi znate da su oni najveći i proizvođač i korisnik nuklearne energije i da su time sebe obezbedili u budućnosti – rekao je Vučić.

– To su dugoročna ulaganja, morate čekati i po deceniju da se to vrati. Srbija nije parazitska zemlja, već ima svoju industriju koja raste. Investitori dolaze najviše, i zato je strašno važno da ovo obezbedimo. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF-om, i verujem da ćemo mnogo uraditi sa njima. U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo, to je samo deo, rekao je Vučić.

On je kao primer naveo to da, ako mi danas proizvodimo 38 teravat sati, da ćemo morati da proizvodimo najmanje 100 teravat sati za samo desetak, 15 godina, za šta trenutno, rekao je, nemamo snagu.

Aleksandar Vučić i Dassault

Foto: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE/ bs

Očekuju se astanci u Senatu, kao i razgovori delegacija, ali i večera sa predsednikom Makronom.

– Potom ostajemo nasamo da pričamo o svim značajnim pitanjima, koja nisu samo bilateralna,već i geopolitičkog karaktera. Naša poseta se nastavlja sutra u prepodnevnim satima. On je jedan od najvažnijih svetskih lidera. Mi imamo važne teme iz sfere bilateralnih odnosa. Recimo, kako ćemo sa nekim bankama rešavati odnose i pitanja upravljanja projektima i prečišćavanjem voda. Mi to ne znamo, uložili smo stotine miliona. Treba nam neko ko zna time da upravlja. Mi ne kasnimo u izgradnji metroa. Zaista ćemo imati metro u Beogradu za četiri godine. A postavlja se pitanje onda ko će upravljati, rekao je on.

Vučić je istako da stiže sve više francuskih investicija u Srbiju.

– Čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Verujem da će se ti brojevi povećavati u našu korist, rekao je.

Kako je pojasnio, ovakav protokol predsednik Francuske retko priređuje.

– Video sam da čak i oni koji nas ne vole primećuju, to su velike stvari za jednu zemlju. Ja sam već prisustvovao dočeku na “Invalidima” kada me je Manuel Vals ovde dočekao. Predsednik i premijer sam 10 godina, i nikada ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj, pojasnio je.

On očekuje i razgovore o situaciji u svetu, Gazi i Ukrajini, kao i u drugim delovima sveta.

– Nadam se dogovoru Palestine i Izraela, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva. Verujem da će uslediti dalja eskalacija, što će doneti mnogo novih problema. I nadam se da nafta neće dalje rapidno da skače, pošto to nema više nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana, Izrela, novi udar na ruske rafinerije vam poveća cenu nafte, naveo je Vučić.

Francuske kompanije ulažu u Srbiju

Kako je pomenuo, više francuskih kompanija koje ulažu u Srbiju, te da se nada daljem rastu investicija.

– Veoma smo blizu odluci a znaćete kada potpišemo ugovor. Kada govorite o ceni u pitanju su letelice koje su među najskupljim na celom svetu. Nisu kao F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših MiG-ova. Ne smetnite sa uma da ako danas rešimo da kupimo američke, kineske ili ruske avione, ko može da ih dostavi. Mi nemamo more, pa da može da nam dostavi ko hoće. Šta je to što možemo da uzmemo, a uzimamo najbolje na svetu. Mi bismo kupili još aviona, i na nekim drugim mestima. Nije nama toliki problem u novcu, imamo 4 milijarde evra na računu , rekao je Vučić na pitanje o kupovini “Rafala”.

Dodao je da ne možemo da dovučemo avione iz drugih zemalja u zemlju, ali da svoju zemlju moramo da čuvamo.

Na tvrdnje Dušana Nikezića da je Vučić došao u Pariz da “pokloni distribuciju i vodovod”, on je dodao da “nikakav EPS niti vodovod ne prodajemo”.

– Mi smo pričali o prečišćavanju otpadnih voda. Ovo što radimo u Velikom selu, to je osnovni, graditeljski deo sa Kinezima. A zatim tehnološki deo radimo sa Francuzima. Da objasnim, Veliko selo, koje je na Paliluli, omogućiće da nam voda u Beogradu bude kristalno čista, a ne puna fekalija. Mi za to nemamo tehnologiju, naravno da moramo sa nekime da radimo. Nismo došli da prodajemo, već da kupimo ponešto, rekao je Vučić u svom obraćanju.

Dodaje da će tema biti i situacija na KiM i članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Vučič je danas dočekan sa vojnim počastima ispred Palate Invalida u Parizu.

Predsednika Vučića su ispred Palate Invalida dočekali Frank Rister, ministar za spolјnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spolјne poslove Francuske Republike i general Kristof Abad, vojni guverner Pariza.

Među glavnim temama, kako je ranije rekao s su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.

Takođe, on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

09.44 “Vernost za vernost”

Predsednik Aleksandar Vučić je sa generalom Abadom izvršio smotru garde. Zatim položio venac na tablu “Vernost za vernost”.

Pročitajte i druge vesti

Vesti

Podelite vestKako portal Srbija jug info ekskluzivno saznaje advokatskom timu Predraga Koluvije vlasniku imanja „Jovanjica“ i prvooptuženom za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala...

Lokal

Podelite vestПоводом предстојећих новогодишњих празника председник Привременог органа града Врања, др Слободан Миленковић, упутио је честитку својим суграђанима са жељама за добро здравље и...

Lokal

Podelite vestРЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД  ВРАЊЕ ГРАДСКА  УПРАВА ОДЕЉЕЊЕ ЗА УРБАНИЗАМ, ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ, КОМУНАЛНО СТАМБЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ у складу са чланом 63....

Lokal

Podelite vestГИС Врање ГеоПортал објављује просторне податаке у групи ПДР БУНУШЕВАЦ – БУНУШЕВАЦ 2 – БУНУШЕВАЦ 3 – БУНУШЕВАЦ 4 Овај сет података садржи...

Lokal

Podelite vestУ понедељак, 8. јануара, у позоришту ,,Бора Станковић“ биће одржан Божићни концерт Градског мешовитог хора са оркестром и дечијег хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац“....

Lokal

Podelite vestНа репертоару врањског театра у петак, 22 децембра, у 19 сати на вечерњој сцени је Јавни час ,,Хајде да се играмо – Наших...

Izdvojene priče

Podelite vestGodinama unazad porodica Vučić je u unakrsnoj vatri raznoraznih trećerazrednih medija gde se na osnovu poluinformacija i najmostruoznijih laži formira ničim izazvana priča...

Lokal

Podelite vestПоводом обележавања 31. jануара, Дана града, Град Врање и Културно-образовни центар Врање расписали су Литерарни конкурс на тему ,,Писмо моме претку – имао...

Lokal

Podelite vestНа основу Закона о буџету Републике Србије за 2024. годину („Службени гласник РС”, број 92/23), а у вези са Уредбом о условима и...

Lokal

Podelite vestИвана Тасић, рођена је Врањанка. У родном граду завршила је основну школу, Гимназију и Учитељски факултет, на коме је 2018. одбранила и докторску...

Lokal

Podelite vestОгранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом. Због тога ће у...

Lokal

Podelite vestОво је прича о Стефану Здравковићу, талентованом младом Врањанцу, који је на музичку сцену Србије и региона закорачио крупним корацима. Наиме, својом песмом...

Lokal

Podelite vestКомисија за очување и заштиту споменика, назива улица и културно –историјских и традиционалних вредности Града Врања, на седници одржаној данас, разматрала је Предлог...

Lokal

Podelite vestГрадска изборна комисија саопштила је и прве прелиминарне резултате за парламентарне изборе. Од укупно 106 бирачких места на територији града Врања обрађена су...

Lokal

Podelite vestУ четвртак, 28. децембра, Огранак Електродистрибуција Врање изводиће радове на замени стубова и реконструкцији дистрибутивне електроенергетске мреже ради унапређења квалитета напајања електричном енергијом....

Lokal

Podelite vestУ оквиру програма Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на териториjи Републике Србиjе, данас...

Lokal

Podelite vestУ уторак, 26. децембра, са почетком у 19 сати, у Галерији Народног универзитета у Врању биће отворена изложба радова ,, Летњи атеље 2023”....